За тези, които обичат туризма .Маркировка на 10 туристически маршрута започват от утре планинските водачи, които се обучават по спечеления проект от община Ракитово по програма „ Развитие”. Туристическите маршрути са до крепостта „ Цепина” , Ракитово – Цигов чарк, връх „ Сютка” , местността „ Пашина бърдо” , Кулата – Градот, Жълтата скала, Керемов мост, Алков камък. Маршрутите около Ракитово, Костандово и Дорково ще бъдат маркирани съвместно със сдружение „ Байкария”. В рамките на курса за планински водачи е планирано да се изработи една беседка в местността „ Мачов кладенец” под Кулата – Градот, пейки и чешма. Материалите ще бъдат предоставени от общината. Маршрутите се съгласуват с ДЛС „ Ракитово”. Курсът за обучение на планински водачи се води от Васил Тодев, председател на Сдружение „ Байкария” и ще приключи в началото на май.
Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...
Коментари
Публикуване на коментар