Пропускане към основното съдържание

Вкусни рецепти от Мария


Тези рецепти ми ги изпрати моята дъщеря Мария.
     

Предястие от пресни картофи

Изберете дребни или еднакви на големина картофи и ги задушете в мазнина-като гледате да се зачервят еднакво.Посолете ги-поръсете ги с червен пипер и лимонов сок.Поднесете ги с ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.


Бъркани яйца с пържени картофи

Изчистете и нарежете на кубчета/малки/3 картофа и ги изпържете в масло.Отделно в накакъв съд си разбийте яйцата/7-8/бр.След като картофите се изпържат до зачервяване -покрийте ги с добре разбитите яйца на котлона и се бърка до завършен вид.Сервира се на порций с маслинки в чинията.

Пилешка крем супа
Нарежете изчистеното пиле.Залейте го със студена вода и го сложете да се вари.Щом заври водата-прибавете сол и ситно нарязани 1 малка глава лук-2 моркова и резен целина.След като се свари добре месото-отделете го от костите и го смелете.Запържете 3 суп.лъж.брашно с масло и 1/2 червен пипер.Разредете запръжката с прецеденият бульон и прибавете смляното месо.Оставете супата да поври на слаб огън още 10 минути.Застройте я с 1 яйце и лимонена киселина.

Сос от яйца

Сварете твърдо 3 яйца.Смачкайте много добре жълтъците-посолете ги-поръсайте ги с черен пипер и ги разбъркайте с 3-4 суп.лъж.олио-3лъж.оцет-1лъж.горчица-малко настърган лук и ситно нарязан магданоз.Този сос го правя като сервирам с печено месо.


Сос с кисели краставици

Запържете леко 2 равни лъж.брашно с около 50гр.олио.Разредете запръжката с 1/2 вода/може да сложите и бульон /3лъж.оцет.Прибавете ситно нарязани кисели краставици-1лъж.горчица-черен пипер и сол на вкус.Оставете соса да ври около 10 минути.След като го свалите от огъня го застройте с 2 жълтъка.

Картофи със сирене на фурна

Сварете картофите.Обелете ги и ги нарежете на кръгчета.Наредете половината от тях в намазана тавичка с олио и ги поръсете с натрошено сирене.Отгоре наредете останалите картофи и ги полейте с олио /малко на око/.Разбийте 1/2 чаша кисело мляко с 3 яйца и сол на вкус.Залейте ястието-след което го запечете в силна фурна до зачервяване.


Агнешко кебап

Необходими продукти:700гр.агнешко месо-700гр.лук-половин чаша олио-половин чаша бяло вино-4 зърна черен пипер-една връзка магданоз-5бр.лютиви чушки-1суп.л.сол.

Начин на приготвяне:Месото се почиства от ципите и костите-нарязва се на малки късчета-поръсва се със солта-смления черен пипер-дребно нарязаният лук-магданоз и джоджен-виното -целите люти чушки и част от олиото се оставя да престои 2часа на хладно място/може вхладилника/.Разделя се на порции-увива се в намазана с олио пергаментова хартия и се нарежда в тава.Яститето се полива с останалото олио и се пече във фурна.При поднасянето пакетчетата от месото се разрязват по средата.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни