Пропускане към основното съдържание

ТУРШИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ-2

Рязана туршия

Подбират се хубави зелени чушки.Измиват се ,почистват се семенниците и нарязват на тънки ивички.Измиват се зелени домати ,нарязват се на резенчета.Нарязаните чушки и зелени домати се подставят в по голям съд и към тях се прибавят нарязани на кръгове краставички,почистен и нарязан на кръгове лук и нарязани на кръгове моркови.Съотношението между зеленчука е по желание.Нарязаният зеленчук се размесва и се посолява с 300 г сол на 10 кг зеленчук.След два часа сместа се отцежда от отделилата се вода ,нарежда се в буркани и се залива с вряща саламура,приготвена в съотношение 1 л вода,1 л оцет,60 г сол,100 г захар и няколко зърна черен пипер .След изстиването бурканите се затварят добре и се прибират в студено и тъмно помещение.

Сурова туршия

Подбират се здрави добре развити зелени и червени чушки.Нареждат се в съд на редове с равно количество зелени домати .Между всеки ред се поставя нарязано на тънки ивици зеле ,моркови нарязани на колелца,целина и магданоз в количество да покрие чушките и доматите с пласт ,дебел 2-3 сантиметра.Между нарязаният зеленчук се подставят зърна черен пипер ,бахар и дафинов лист.При нареждането на зеленчука се поръсва със сол,като се пресмята по 205 - 300 г на 10 кг от теглото на всичкия зеленчук.Залива се с преварена охладена саламура ,посолена на вкус.Към саламурата се прибавя 200 г захар на 10 л.Туршията се съхранява в добре затворен съд на хладно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни