Пропускане към основното съдържание

ТУРШИИ ОТ ЧУШКИ-КАМБИ

Камби с цветно зеле и грозде

Добре узрели червени камби с правилна форма се измиват и се почистват от семенниците,като с остър нож се изрязва кръг около тях ,за да не се напукат и разкъсат.Попарват се 2 минути в марината ,за да омекнат слабо.Във всяка камба се подставят се ситно нарязани листа от целина и магданоз и отворът се затваря с розетка от цветно зеле.Така приготвените камби,подобни на големи червени цветове се нареждат в буркан с отвора нагоре.Между тях се подставят малки рехави чепки с по десетина зърна грозде от сортовете Болгар или Резекия и тънки резенчета хрян,парченца моркови,нарязани с къдрав нож.На дъното на съда и отгоре се подставя пласт от добре измити вишневи листа .Туршията се залива с марината ,приготвена в съотношение 1 л вода,1 л оцет и 120 г сол.В същата марината се попарват и камбите.Притиска се с кръстовище от тънки дъсчици,за да потъне съдържанието добре в саламурата.Съдът се затваря и се поставя на хладно място .

Камби с оцет и мед

Хубави здрави камби се измиват ,отрязват им се дръжките на 1 см от основата и се попарват около  2 минути във вряща марината ,която се приготвя в съотношение 0,500 л оцет,1/2 л олио и 500 г мед.Попарването става на части ,по няколко ,като се подставят в мрежа за едновременно потапяне и изваждане.Попарените слабо омекнали камби се нареждат в буркани и се заливат с марината ,в която са попарени.Бурканът се затваря и се прибира на хладно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла ,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!