Пропускане към основното съдържание

КОНСЕРВИ ОТ ЧЕСЪН

Маринован чесън

Чесънът предназначен за мариноване се прибира докато стъблата са зелени,крехки,сладки и отделните скилидки в луковицата не са напълно оформени.Почиства се от обвивните лисата,изрязват се коренчетата и листата до разклоняването.Измиват се и се нарязват на парченца  с дължина 3-4 см.Попарва се една минута във вряща подсолена вода и след охлаждането се нарежда в буркани.За аромат се поставя копър.Залива се със заливка приготвена в съотношение 1 л оцет,1 л вода, и 50 г сол.Стерилизира се 15 минути.
Чесънът може да се запази без стерилизация,ако се залее с преварен чист винен оцет,подсолен с по 50 г сол на литър.Отгоре се притиска с тънки дъсчици и се налива 2 см оливия.Бурканите се прибират веднага на студено място.

Туршия от чесън на глави

Чесънът предназначен за туршия се прибира в момент на пълно развитие,когато са се образували вече глави в максимален размер,но те са още в млечна зрелост и люспите на скилидките са меки и крехки.Стъблата на чесъна се отстраняват на 2-3 см от главите.Почистват се от коренчетата и от горните обвивни листа.Измиват се и се оставят да киснат 8-10 часа в чиста вода,за да се освежат.Нареждат се в буркани ,като между тях за подправка се поставят листа и стъбла от копър-100 г на 10 кг глави.Заливат се с преварена и охладена саламура,приготвена в съотношение 10 л вода,600 г сол,600 оцет.Отгоре се притиска с тънки дъсчици.Туршията е готова след 12-14 дни.Съхранява се на хладно място.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла ,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!