Пропускане към основното съдържание

КОНСЕРВИ ОТ ЧЕСЪН

Маринован чесън

Чесънът предназначен за мариноване се прибира докато стъблата са зелени,крехки,сладки и отделните скилидки в луковицата не са напълно оформени.Почиства се от обвивните лисата,изрязват се коренчетата и листата до разклоняването.Измиват се и се нарязват на парченца  с дължина 3-4 см.Попарва се една минута във вряща подсолена вода и след охлаждането се нарежда в буркани.За аромат се поставя копър.Залива се със заливка приготвена в съотношение 1 л оцет,1 л вода, и 50 г сол.Стерилизира се 15 минути.
Чесънът може да се запази без стерилизация,ако се залее с преварен чист винен оцет,подсолен с по 50 г сол на литър.Отгоре се притиска с тънки дъсчици и се налива 2 см оливия.Бурканите се прибират веднага на студено място.

Туршия от чесън на глави

Чесънът предназначен за туршия се прибира в момент на пълно развитие,когато са се образували вече глави в максимален размер,но те са още в млечна зрелост и люспите на скилидките са меки и крехки.Стъблата на чесъна се отстраняват на 2-3 см от главите.Почистват се от коренчетата и от горните обвивни листа.Измиват се и се оставят да киснат 8-10 часа в чиста вода,за да се освежат.Нареждат се в буркани ,като между тях за подправка се поставят листа и стъбла от копър-100 г на 10 кг глави.Заливат се с преварена и охладена саламура,приготвена в съотношение 10 л вода,600 г сол,600 оцет.Отгоре се притиска с тънки дъсчици.Туршията е готова след 12-14 дни.Съхранява се на хладно място.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни