Сурова туршия от червени капии
Хубави широки червени капии се измиват,почистват се от семето и една по една се напълват със ситна сол,която веднага се изсипва обратно.Остава само солта полепнала по вътрешността им.За 8 кг чушки се употребява 400 г сол.Нареждат се в тенджера,изправени една до друга с отвора нагоре.Нарежда се и втори ред върху тях.След като престоят 8-10 часа ,отделилата се вода се отцежда и към нея се прибавя равно количество оцет и 500 г захар.Саламурата се сварява и след охлаждането и се излива върху чушките,които се нареждат в буркан.За аромат между тях се поставят дафинови листа и счукани зърна черен пипер.Отгоре се налива 2-3 см олио.
Сурова рязана туршия
Добре узрели червени капии се измиват ,почистват се от семето и се нарязват на едри парчета.Нареждат се в буркан с вместимост от 1 до 2 л.Между тях се поставят розетки от цветно зеле,моркови,нарязани на кръгчета,целина нарязана на пръчици,малки продълговати доматчета,по 1-2 скилидки чесън в буркан и парченца хрян.Най отгоре се покрива с лист от лоза.Залива се със саламура приготвена в съотношение 5 части оцет,7 части вода и 1 част сол.Туршията се поставя на студено.
Парени цели чушки
Измиват се гладки месести червени капии.Отрязват се дръжките им на 1 см от основата.За 8 кг чушки се приготвя марината от 2 л вода,2 л оцет,400 г сол,500 г захар и 250 г олио.Чушките се попарват по няколко във врящата марината до слабо омекване.След изстиването се нареждат в буркани и се заливат с охладената марината.Между тях се поставят дафинови листа и зърна черен пипер.По желание се поставят и скилидки чесън.
Коментари
Публикуване на коментар