Пропускане към основното съдържание

ТУРШИИ ОТ ЧУШКИ

Сурова туршия от червени капии

Хубави широки червени капии се измиват,почистват се от семето и една по една се напълват със  ситна сол,която веднага се изсипва обратно.Остава само солта полепнала по вътрешността им.За 8 кг чушки се употребява 400 г сол.Нареждат се в тенджера,изправени една  до друга с отвора нагоре.Нарежда се и втори ред върху тях.След като престоят 8-10 часа ,отделилата се вода се отцежда и към нея се прибавя равно количество оцет и 500 г захар.Саламурата се сварява и след охлаждането и се излива върху чушките,които се нареждат в буркан.За аромат между тях се поставят дафинови листа и счукани зърна черен пипер.Отгоре се налива 2-3 см олио.


Сурова рязана туршия

Добре узрели червени капии се измиват ,почистват се от семето и се нарязват на едри парчета.Нареждат се в буркан с вместимост от 1 до 2 л.Между тях се поставят розетки от цветно зеле,моркови,нарязани на кръгчета,целина нарязана на пръчици,малки продълговати доматчета,по 1-2 скилидки чесън в буркан и парченца хрян.Най отгоре се покрива с лист от лоза.Залива се със саламура приготвена в съотношение 5 части оцет,7 части вода и 1 част сол.Туршията се поставя на студено.


Парени цели чушки

Измиват се гладки месести червени капии.Отрязват се дръжките им на 1 см от основата.За 8 кг чушки се приготвя марината от 2 л вода,2 л оцет,400 г сол,500 г захар и 250 г олио.Чушките се попарват по няколко във врящата марината до слабо омекване.След изстиването се нареждат в буркани и се заливат с охладената марината.Между тях се поставят дафинови листа и зърна черен пипер.По желание се поставят и скилидки чесън.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни