Идва времето за консервиране на зеленчуци за зимата.В момента е отпускарски сезон и цените на зеленчуците по борсите са паднали.Сега е времето да обиколите борсите и да си изберете зеленчуците ,които ще консервирате.Ще ви предложа няколко рецепти за консервиране на чушки.
ПАПРИКАШ
Подбират се добре развити месести чушки от сортовете Калинков,Пазарджишка капия и др.Измиват се,изважда се семето им и се нарязват по възможност на еднакви по размер и форма парчета.Попарват се във вряща подсолена вода 3-4 минути,докато при превиване се огъват без да се пречупват.Изстудяват се в течаща вода и се нареждат в буркани.На дъното и отгоре се поставят цели или нарязани червени домати и листа от магданоз.По желание се прибавят и нарязани листа от целина.Заливат се с горещ преварен доматен сос,подсолен на вкус,който достига на височина 1 см под горния ръб на буркана.Стерилизират се 60 минути.
Използва се като салата с прибавка на лук и олио и за приготвяне на ястия с или без месо.
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС ЗЕЛЕНЧУК
Еднакви по големина не много едри чушки от сорта Калинков се измиват и се почистват от семето .Попарват се в подсолена на вкус вода до леко омекване,изстудяват се и се пълнят със зеленчукова плънка.Тя се приготвя от изпържени поотделно в олио нарязани на ивички моркови,пащърнак,целина и коренов магданоз до намаляване наполовина от първоначалното им тегло.Отделно се изпържва лук,нарязан на тънки полумесеци до златисто жълт цвят.Изпържването се прави поотделно,защото необходимото време за това при различните зеленчуци не е еднакво.Бързината на пърженето оказва влияние върху качеството на продукта,затова то се прави за 15-20 минути.Изпържените корени и лукът се смесват и се прибавят подправки.
ПАПРИКАШ
Подбират се добре развити месести чушки от сортовете Калинков,Пазарджишка капия и др.Измиват се,изважда се семето им и се нарязват по възможност на еднакви по размер и форма парчета.Попарват се във вряща подсолена вода 3-4 минути,докато при превиване се огъват без да се пречупват.Изстудяват се в течаща вода и се нареждат в буркани.На дъното и отгоре се поставят цели или нарязани червени домати и листа от магданоз.По желание се прибавят и нарязани листа от целина.Заливат се с горещ преварен доматен сос,подсолен на вкус,който достига на височина 1 см под горния ръб на буркана.Стерилизират се 60 минути.
Използва се като салата с прибавка на лук и олио и за приготвяне на ястия с или без месо.
ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС ЗЕЛЕНЧУК
Еднакви по големина не много едри чушки от сорта Калинков се измиват и се почистват от семето .Попарват се в подсолена на вкус вода до леко омекване,изстудяват се и се пълнят със зеленчукова плънка.Тя се приготвя от изпържени поотделно в олио нарязани на ивички моркови,пащърнак,целина и коренов магданоз до намаляване наполовина от първоначалното им тегло.Отделно се изпържва лук,нарязан на тънки полумесеци до златисто жълт цвят.Изпържването се прави поотделно,защото необходимото време за това при различните зеленчуци не е еднакво.Бързината на пърженето оказва влияние върху качеството на продукта,затова то се прави за 15-20 минути.Изпържените корени и лукът се смесват и се прибавят подправки.
Плънката има следния състав:моркови 780 г,пащърнак 40 г,целина (корен) 20 г,магданоз(корен)20 г,лук 110 г,подправки(магданоз,копър,целина) 10 г,сол на вкус.
Чушките се пълнят със зеленчуковата плънка и се поставят по две или три в буркан.Заливат се с прецеден доматен сос,сгъстен наполовина.Към соса се прибавя 2% сол,3% захар и по вкус слабо лютив червен пипер и бахар.Стерилизират се 90 минути.
Поднася се като самостоятелно ястие или като гарнитура към пържено или печено месо.
ЛЮТИКА С ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ
Гладки месести капии-зелени или червени-се измиват ,почистват се от семето и се изпичат на силен огън ,без да омеква или прегаря месестата им част.Поставят се в тенджера,посоляват се и се захлупват,за да се обелят по лесно.Обелват се,нарязват се на ивици или се поставят цели в буркани.Между тях за подправка се подставят настъргани моркови и ситно нарязан магданоз и копър.Заливат се с врящ доматен сос от обелени червени домати,нарязани на ситно или смлени през машинка и запържени в олио.На 1 литър сгъстен доматен сос се поставя 100-120 г олио.Доматеният сос се изварява ,докато се изпари 1/3 от него.За един килограм чушки са необходими 11/2 кг домати.Поднася се като самостоятелно ястие или салата ,подправена със счукан чесън,а през пролетта -със зелен чесън.
Коментари
Публикуване на коментар