Пропускане към основното съдържание

Стерилизиране на консерви -Чушки

Идва времето за консервиране на зеленчуци за зимата.В момента е отпускарски сезон и цените на зеленчуците по борсите са паднали.Сега е времето да обиколите борсите и да си изберете зеленчуците ,които ще консервирате.Ще ви предложа няколко рецепти за консервиране на чушки.

ПАПРИКАШ

Подбират се добре развити месести чушки от сортовете Калинков,Пазарджишка капия и др.Измиват се,изважда се семето им и се нарязват по възможност на еднакви по размер и форма парчета.Попарват се във вряща подсолена вода 3-4 минути,докато при превиване се огъват без да се пречупват.Изстудяват се в течаща вода и се нареждат в буркани.На дъното и отгоре се поставят цели или нарязани червени домати и листа от магданоз.По желание се прибавят и нарязани листа от целина.Заливат се с горещ преварен доматен сос,подсолен на вкус,който достига на височина 1 см под горния ръб на буркана.Стерилизират се 60 минути.
Използва се като салата с прибавка на лук и олио и за приготвяне на ястия с или без месо.


ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС ЗЕЛЕНЧУК


Еднакви по големина не много едри чушки от сорта Калинков се измиват и се почистват от семето .Попарват се в подсолена на вкус вода до леко омекване,изстудяват се и се пълнят със зеленчукова плънка.Тя се приготвя от изпържени поотделно в олио нарязани на ивички моркови,пащърнак,целина и коренов магданоз до намаляване наполовина от първоначалното им тегло.Отделно се изпържва лук,нарязан на тънки полумесеци до златисто жълт цвят.Изпържването се прави поотделно,защото необходимото време за това при различните зеленчуци не е еднакво.Бързината на пърженето оказва влияние върху качеството на продукта,затова то се прави за 15-20 минути.Изпържените корени и лукът се смесват и се прибавят подправки.

Плънката има следния състав:моркови 780 г,пащърнак 40 г,целина (корен) 20 г,магданоз(корен)20 г,лук 110 г,подправки(магданоз,копър,целина) 10 г,сол на вкус.

Чушките се пълнят със зеленчуковата плънка и се поставят по две или три в буркан.Заливат се с прецеден доматен сос,сгъстен наполовина.Към соса се прибавя 2% сол,3% захар и по вкус слабо лютив червен пипер и бахар.Стерилизират се 90 минути.
Поднася се като самостоятелно ястие или като гарнитура към пържено или печено месо.


       ЛЮТИКА С ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ

Гладки месести капии-зелени или червени-се измиват ,почистват се от семето и се изпичат на силен огън  ,без да омеква или прегаря месестата им част.Поставят се в тенджера,посоляват се и се захлупват,за да се обелят по лесно.Обелват се,нарязват се на ивици или се поставят цели в буркани.Между тях за подправка се подставят настъргани моркови и ситно нарязан магданоз и копър.Заливат се с врящ доматен сос от обелени червени домати,нарязани на ситно или смлени през машинка и запържени в олио.На 1 литър сгъстен доматен сос се поставя 100-120 г олио.Доматеният сос се изварява ,докато се изпари 1/3 от него.За един килограм чушки са необходими 11/2 кг домати.Поднася се като самостоятелно ястие или салата ,подправена със счукан чесън,а през пролетта -със зелен чесън.




Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни