Пропускане към основното съдържание

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ -краставички

Стерилизирани краставички

Приготвят се от дребно плодните сортове-корнишоните.Колко са по пресни краставичките ,толкова по свежи са в бурканите.Сортират се по големина ,накисват се в чиста студена вода,след което се измиват неколкократно под силна водна струя и се нареждат в буркани.На дъното на на всеки буркан се поставят добре измити подправки:лук на кръгчета ,черен пипер на зърна,копър,бахар,дафинов лист и хрян(настърган корен).Напълнените буркани се заливат с гореща (70 градуса C) марината,приготвена от 5 л вода,2,5 л оцет и 400-500 г сол(марината се загрява до кипване ,прецежда се и се оставя да изстине до температура 70 градуса C).Затварят се и се стерилизират от 5 до 8 минути в зависимост от големината на краставичките.

Мариновани краставички и домати

Измитите краставички и домати се нареждат в буркани на редове в равни количества .За подобряване на вкуса на и вида на консервата между тях във всеки буркан се поставят по половин или по една зелена или червена чушка ,нарязана на ивици,5-6 кръгчета от моркови ,3-4 почистени главички арпаджик с диаметър до 3 см,3-4 скилидки обелен чесън,10-15 г копър 10-15 листа от целина ,нарязани на парчета.Наредените в бурканите краставички и домати се заливат с вряща марината,приготвена от 1 л вода,70 г сол,50 г захар и 150 г оцет.Бурканите се затварят добре и се стерилизират 10 минути. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни