Стерилизирани краставички
Приготвят се от дребно плодните сортове-корнишоните.Колко са по пресни краставичките ,толкова по свежи са в бурканите.Сортират се по големина ,накисват се в чиста студена вода,след което се измиват неколкократно под силна водна струя и се нареждат в буркани.На дъното на на всеки буркан се поставят добре измити подправки:лук на кръгчета ,черен пипер на зърна,копър,бахар,дафинов лист и хрян(настърган корен).Напълнените буркани се заливат с гореща (70 градуса C) марината,приготвена от 5 л вода,2,5 л оцет и 400-500 г сол(марината се загрява до кипване ,прецежда се и се оставя да изстине до температура 70 градуса C).Затварят се и се стерилизират от 5 до 8 минути в зависимост от големината на краставичките.
Мариновани краставички и домати
Измитите краставички и домати се нареждат в буркани на редове в равни количества .За подобряване на вкуса на и вида на консервата между тях във всеки буркан се поставят по половин или по една зелена или червена чушка ,нарязана на ивици,5-6 кръгчета от моркови ,3-4 почистени главички арпаджик с диаметър до 3 см,3-4 скилидки обелен чесън,10-15 г копър 10-15 листа от целина ,нарязани на парчета.Наредените в бурканите краставички и домати се заливат с вряща марината,приготвена от 1 л вода,70 г сол,50 г захар и 150 г оцет.Бурканите се затварят добре и се стерилизират 10 минути.
Приготвят се от дребно плодните сортове-корнишоните.Колко са по пресни краставичките ,толкова по свежи са в бурканите.Сортират се по големина ,накисват се в чиста студена вода,след което се измиват неколкократно под силна водна струя и се нареждат в буркани.На дъното на на всеки буркан се поставят добре измити подправки:лук на кръгчета ,черен пипер на зърна,копър,бахар,дафинов лист и хрян(настърган корен).Напълнените буркани се заливат с гореща (70 градуса C) марината,приготвена от 5 л вода,2,5 л оцет и 400-500 г сол(марината се загрява до кипване ,прецежда се и се оставя да изстине до температура 70 градуса C).Затварят се и се стерилизират от 5 до 8 минути в зависимост от големината на краставичките.
Мариновани краставички и домати
Измитите краставички и домати се нареждат в буркани на редове в равни количества .За подобряване на вкуса на и вида на консервата между тях във всеки буркан се поставят по половин или по една зелена или червена чушка ,нарязана на ивици,5-6 кръгчета от моркови ,3-4 почистени главички арпаджик с диаметър до 3 см,3-4 скилидки обелен чесън,10-15 г копър 10-15 листа от целина ,нарязани на парчета.Наредените в бурканите краставички и домати се заливат с вряща марината,приготвена от 1 л вода,70 г сол,50 г захар и 150 г оцет.Бурканите се затварят добре и се стерилизират 10 минути.
Коментари
Публикуване на коментар