Пропускане към основното съдържание

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - зелен грах

Зелен грах натюрел

За стерилизиране се употребяват сортовете ,които имат едри и гладки зърна .Грахът се бере в млечна зрелост,при която зърната са напълно развити ,но са нежни и съдържат най голям процент захар.Най подходящи сортове за консервиране са Деликатес,Майски,Царица на консервите, Експрес и Виктория.Преработването на граха трябва да стане най късно 24 часа след обирането му,защото в набрания продукт настъпват бързи промени и качеството му се понижава.При лющенето по зрелите зърна се отделят,защото те съдържат голямо количество скорбяла и дават бяла утайка в готовата консерва.Зърната се измиват в течаща вода и се попарват във вряща подсолена вода 2-3 минути.По продължително попарване не се препоръчва,защото зърната се набръчкват и клетъчните ципи се разкъсват,при което скорбялата през време на стерилизацията преминава в сока и той се размътва и желира.Грахът горещ се насипва в буркани и веднага се залива с гореща вода,в която е бил попарен.Към водата се прибавя 3 г лимонена киселина на литър заливка.Бурканите се пълнят 1 см под горния ръб и се стерилизират 90 минути.

Зелен грах с масло

Млади добре развити зърна се попарват във вряща подсолена вода 2-3 минути.Грахът се насипва в буркани ,като към всеки килограм грах се прибавят 100 г ситно нарязан лук и 50 г прясно масло.Заливат се с гореща вода ,в която е бил попарен грахът.Към заливката се прибавя по една лъжица захар на литър.Стерилизира се 90 минути.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни