Пропускане към основното съдържание

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - тиквички

Тиквички натюрел

Млади пресни тиквички се остъргват от кората ,измиват се и се настъргват на едро ренде.Поставят се в широк съд и се задушават в собствения си сок до омекване и изпаряване на част от водата.Насипват се горещи в затоплени буркани.Стерилизират се 90 минути.
Използуват се за приготвяне на зелен хайвер с прибавка лук,чесън и растително масло.По желание се прибавят счукани орехи и оцет.Така запазените тиквички се използуват и като плънка за баница.

Пълнени тиквички с доматен сос

Млади пресни тиквички с дължина 15 см се почистват и с остър нож се издълбава вътрешността им.Посоляват се.За напълването на 1 кг тиквички е необходим около 200 г лук нарязан на полумесеци,който се запържва до златист цвят в 100 г олио.Отделно се задушават до омекване 300 г моркови ,30 г целина и магданоз(корен) нарязани на ситно в 50 г олио.Изпържения лук се смесва с изпържените корени ,прибавя се нарязан магданоз и сол и с тази смес се пълнят тиквичките.Нареждат се в буркани и се заливат със сос ,приготвен от прецедени червени домати.Сосът се вари 20 минути ,посолява се на вкус,на всеки литър се прибавят по 2 лъжици захар,2 лъжици оцет и счукан черен пипер.Стерилизират се 60 минути.

Мариновани тиквички

Пресни здрави млади тиквички се почистват и се нарязват на кръгове с дебелина 1,5 см.Нареждат се в буркани ,като във всеки буркан се поставя клонче копър,ивички от червена или зелена чушка,няколко скилидки чесън и 3-4 зърна черен пипер.Заливат се с гореща марината ,приготвена в съотношение 500 г вода 80-100 г оцет и 40 г сол.Солта и оцетът в марината се поставят ,когато заври водата.Количеството им може да се увеличи или намали по желание.Стерилизират се 10 минути.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!