Тиквички натюрел
Млади пресни тиквички се остъргват от кората ,измиват се и се настъргват на едро ренде.Поставят се в широк съд и се задушават в собствения си сок до омекване и изпаряване на част от водата.Насипват се горещи в затоплени буркани.Стерилизират се 90 минути.
Използуват се за приготвяне на зелен хайвер с прибавка лук,чесън и растително масло.По желание се прибавят счукани орехи и оцет.Така запазените тиквички се използуват и като плънка за баница.
Пълнени тиквички с доматен сос
Млади пресни тиквички с дължина 15 см се почистват и с остър нож се издълбава вътрешността им.Посоляват се.За напълването на 1 кг тиквички е необходим около 200 г лук нарязан на полумесеци,който се запържва до златист цвят в 100 г олио.Отделно се задушават до омекване 300 г моркови ,30 г целина и магданоз(корен) нарязани на ситно в 50 г олио.Изпържения лук се смесва с изпържените корени ,прибавя се нарязан магданоз и сол и с тази смес се пълнят тиквичките.Нареждат се в буркани и се заливат със сос ,приготвен от прецедени червени домати.Сосът се вари 20 минути ,посолява се на вкус,на всеки литър се прибавят по 2 лъжици захар,2 лъжици оцет и счукан черен пипер.Стерилизират се 60 минути.
Мариновани тиквички
Пресни здрави млади тиквички се почистват и се нарязват на кръгове с дебелина 1,5 см.Нареждат се в буркани ,като във всеки буркан се поставя клонче копър,ивички от червена или зелена чушка,няколко скилидки чесън и 3-4 зърна черен пипер.Заливат се с гореща марината ,приготвена в съотношение 500 г вода 80-100 г оцет и 40 г сол.Солта и оцетът в марината се поставят ,когато заври водата.Количеството им може да се увеличи или намали по желание.Стерилизират се 10 минути.
Млади пресни тиквички се остъргват от кората ,измиват се и се настъргват на едро ренде.Поставят се в широк съд и се задушават в собствения си сок до омекване и изпаряване на част от водата.Насипват се горещи в затоплени буркани.Стерилизират се 90 минути.
Използуват се за приготвяне на зелен хайвер с прибавка лук,чесън и растително масло.По желание се прибавят счукани орехи и оцет.Така запазените тиквички се използуват и като плънка за баница.
Пълнени тиквички с доматен сос
Млади пресни тиквички с дължина 15 см се почистват и с остър нож се издълбава вътрешността им.Посоляват се.За напълването на 1 кг тиквички е необходим около 200 г лук нарязан на полумесеци,който се запържва до златист цвят в 100 г олио.Отделно се задушават до омекване 300 г моркови ,30 г целина и магданоз(корен) нарязани на ситно в 50 г олио.Изпържения лук се смесва с изпържените корени ,прибавя се нарязан магданоз и сол и с тази смес се пълнят тиквичките.Нареждат се в буркани и се заливат със сос ,приготвен от прецедени червени домати.Сосът се вари 20 минути ,посолява се на вкус,на всеки литър се прибавят по 2 лъжици захар,2 лъжици оцет и счукан черен пипер.Стерилизират се 60 минути.
Мариновани тиквички
Пресни здрави млади тиквички се почистват и се нарязват на кръгове с дебелина 1,5 см.Нареждат се в буркани ,като във всеки буркан се поставя клонче копър,ивички от червена или зелена чушка,няколко скилидки чесън и 3-4 зърна черен пипер.Заливат се с гореща марината ,приготвена в съотношение 500 г вода 80-100 г оцет и 40 г сол.Солта и оцетът в марината се поставят ,когато заври водата.Количеството им може да се увеличи или намали по желание.Стерилизират се 10 минути.
Коментари
Публикуване на коментар