Гювечът е наша национална консерва.Приготвя се от чушки,домати и в малки количества патладжани,бамя,зелен фасул и магданоз.Всеки зеленчук ,влизащ в състава на гювеча се почиства,измива се и се нарязва,както за готвене.Всеки поотделно се попарва във вряща подсолена на вкус вода до слабо омекване и се изстудява в студена вода.Червените домати не се попарват.Подготвения зеленчук се нарежда в буркани в съотношение 5 части чушки,4 части домати,2 части патладжани,1 част бамя и 1 част зелен фасул.Най напред на дъното на буркана се поставя малко магданоз и половината домати-дребните цели ,а едрите нарязани ,обърнати с разреза нагоре.След тях се поставя половината от бамята,всички чушки,зеления фасул,патладжаните,останалата бамя и най отгоре останалите червени домати с разреза надолу.Над тях се поставя малко магданоз.Гювечът се залива с горещ (80 градуса),прясно приготвен преварен и прецеден доматен сос,подсолен на вкус.Сосът трябва да проникне навсякъде между зеленчука и да изпълни изцяло буркана и достигне на височина 1 см под горния ръб.Проникването на сока между зеленчука се подпомага с гладка дървена пръчица или лопатка,която се пъха край стените на буркана.Стерилизира се 90 минути.
Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...
Коментари
Публикуване на коментар