Пропускане към основното съдържание

ТУРШИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ-3

Трицветна туршия

Приготвя се от равни количества цветно зеле и червени и зелени чушки.Цветното зеле се разделя на малки розетки ,а чушките се нарязват на тънки ивички - отделно зелените и отделно червените.Нареждат се в буркани на редове - най напред се подставят един пласт червени чушки,над тях- зелени и после бяло цветно зеле.Така съдът се нарежда догоре.За аромат се поставя магданоз,който се поръсва в редовете на зелените чушки.Съдържанието се притиска добре и се залива със саламура,приготвена от една част винен оцет,една част вода и 80 г сол на всеки литър течност.Съдът се затваря и туршията се съхранява на студено.

Обикновена смесена туршия

Приготвя се от разни зеленчуци-чушки ,зелени домати,моркови,зелен фасул,бамя,цветно зеле,динчета,пъпешчета,краставички,зеле,нарязано на четвъртинки  ,и други зеленчуци.
Хубава комбинация на зеленчуци е :

  • чушки зелени-3 кг 

  • зелени домати-2 кг 

  • моркови-2 кг 

  • зеле-2 кг 

  • цветно зеле-1 кг 

  • целина и магданоз(корени)-0,500 кг 

Най подходящи за тази туршия са чушките от сорта Сиврия.Чушките се купуват по рано и се оставят една седмица разстлани една по една ,за да се подберат по здравите.Измиват се добре ,отрязват им се дръжките на дължина 1 см и с игла се надупчват на няколко места около семето,за да влезе там веднага саламура,тъй като тъканта около семето е най сбита и най бързо подлежи на развала.Нареждат се в съд.Най подходящо е каче с канела.Между чушките се поставя различен зеленчук по желание.На дъното на съда и между редовете се поставят вишневи или дюлеви листа ,които съдържат танин и придават твърдост и по голяма трайност на туршията.Отгоре се подставя венец от лозови пръчки и листа,кръстовище и тежест.Залива се с преварена саламура,в която се поставя 5% сол,или на 10 л вода 500 г сол.На третия ден след заливането започва претакане.След една седмица туршията се преглежда,за да се отстранят омекналите и загнили продукти.В тази туршия може да се постави и оцет за по добър вкус и като консервант.В такъв случай се поставя по малко сол-на 10 л вода 400г сол и 1 л оцет.Чушките на тази туршия могат да се употребят и при готвене на всички видове ястия.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни