Трицветна туршия
Приготвя се от равни количества цветно зеле и червени и зелени чушки.Цветното зеле се разделя на малки розетки ,а чушките се нарязват на тънки ивички - отделно зелените и отделно червените.Нареждат се в буркани на редове - най напред се подставят един пласт червени чушки,над тях- зелени и после бяло цветно зеле.Така съдът се нарежда догоре.За аромат се поставя магданоз,който се поръсва в редовете на зелените чушки.Съдържанието се притиска добре и се залива със саламура,приготвена от една част винен оцет,една част вода и 80 г сол на всеки литър течност.Съдът се затваря и туршията се съхранява на студено.
Обикновена смесена туршия
Приготвя се от разни зеленчуци-чушки ,зелени домати,моркови,зелен фасул,бамя,цветно зеле,динчета,пъпешчета,краставички,зеле,нарязано на четвъртинки ,и други зеленчуци.
Хубава комбинация на зеленчуци е :
Приготвя се от равни количества цветно зеле и червени и зелени чушки.Цветното зеле се разделя на малки розетки ,а чушките се нарязват на тънки ивички - отделно зелените и отделно червените.Нареждат се в буркани на редове - най напред се подставят един пласт червени чушки,над тях- зелени и после бяло цветно зеле.Така съдът се нарежда догоре.За аромат се поставя магданоз,който се поръсва в редовете на зелените чушки.Съдържанието се притиска добре и се залива със саламура,приготвена от една част винен оцет,една част вода и 80 г сол на всеки литър течност.Съдът се затваря и туршията се съхранява на студено.
Обикновена смесена туршия
Приготвя се от разни зеленчуци-чушки ,зелени домати,моркови,зелен фасул,бамя,цветно зеле,динчета,пъпешчета,краставички,зеле,нарязано на четвъртинки ,и други зеленчуци.
Хубава комбинация на зеленчуци е :
- чушки зелени-3 кг
- зелени домати-2 кг
- моркови-2 кг
- зеле-2 кг
- цветно зеле-1 кг
- целина и магданоз(корени)-0,500 кг
Най подходящи за тази туршия са чушките от сорта Сиврия.Чушките се купуват по рано и се оставят една седмица разстлани една по една ,за да се подберат по здравите.Измиват се добре ,отрязват им се дръжките на дължина 1 см и с игла се надупчват на няколко места около семето,за да влезе там веднага саламура,тъй като тъканта около семето е най сбита и най бързо подлежи на развала.Нареждат се в съд.Най подходящо е каче с канела.Между чушките се поставя различен зеленчук по желание.На дъното на съда и между редовете се поставят вишневи или дюлеви листа ,които съдържат танин и придават твърдост и по голяма трайност на туршията.Отгоре се подставя венец от лозови пръчки и листа,кръстовище и тежест.Залива се с преварена саламура,в която се поставя 5% сол,или на 10 л вода 500 г сол.На третия ден след заливането започва претакане.След една седмица туршията се преглежда,за да се отстранят омекналите и загнили продукти.В тази туршия може да се постави и оцет за по добър вкус и като консервант.В такъв случай се поставя по малко сол-на 10 л вода 400г сол и 1 л оцет.Чушките на тази туршия могат да се употребят и при готвене на всички видове ястия.
Коментари
Публикуване на коментар