Пържени лютиви чушки
За пържене обикновено се използват дългите лютиви чушки - фирони.Измиват се ,отрязват се дръжките им на 1 см от основата и се изпържват леко в оливия.След като изстинат,нареждат се в буркан.Посоляват се на вкус.Заливат се с преварена охладена марината,приготвена в съотношение 1 л оцет,1/2 л вода,100 г сол,500 г захар.При нареждането се поставят ситно нарязани морковчета,скилидки чесън и зърна черен пипер.
Лютиви чушки в доматен сос
Подбират се пресни ,здрави ,зелени и червени чушки - фирони.Измиват се ,отрязват се дръжките им на 1 см от основата и се поставят да врат 5-6 минути в доматен сос.За 1,5 кг фирони се приготвя сос от 1 кг обелени и настъргани на ренде добре узрели червени домати,300 г оцет,200 г захар,200 г сол,300 г олио ,няколко скилидки чесън и дафинови листа.Когато сосът поври 10 минути ,прибавят се чушките и се остават да поврат още 5-6 минути.Насипват се в буркани ,като чушките и сосът се разпределят равномерно в тях.
Лютиви чушки с цветно зеле,моркови и целина
В буркан с вместимост 5 л се нареждат малки ,зелени лютиви чушки - бяла шипка.Предварително се измиват и дръжките им се отрязват на 1 см от основата.Между тях се подставят розетки от цветно зеле,морковчета и целина ,нарязани на красиви формички с къдрав нож.Поръсват се с 250 г сол и 250 г захар.Притискат се с тънка дъсчица и се заливат с охладен преварен оцет.Буркана се затваря и се прибира на студено място.
За пържене обикновено се използват дългите лютиви чушки - фирони.Измиват се ,отрязват се дръжките им на 1 см от основата и се изпържват леко в оливия.След като изстинат,нареждат се в буркан.Посоляват се на вкус.Заливат се с преварена охладена марината,приготвена в съотношение 1 л оцет,1/2 л вода,100 г сол,500 г захар.При нареждането се поставят ситно нарязани морковчета,скилидки чесън и зърна черен пипер.
Лютиви чушки в доматен сос
Подбират се пресни ,здрави ,зелени и червени чушки - фирони.Измиват се ,отрязват се дръжките им на 1 см от основата и се поставят да врат 5-6 минути в доматен сос.За 1,5 кг фирони се приготвя сос от 1 кг обелени и настъргани на ренде добре узрели червени домати,300 г оцет,200 г захар,200 г сол,300 г олио ,няколко скилидки чесън и дафинови листа.Когато сосът поври 10 минути ,прибавят се чушките и се остават да поврат още 5-6 минути.Насипват се в буркани ,като чушките и сосът се разпределят равномерно в тях.
Лютиви чушки с цветно зеле,моркови и целина
В буркан с вместимост 5 л се нареждат малки ,зелени лютиви чушки - бяла шипка.Предварително се измиват и дръжките им се отрязват на 1 см от основата.Между тях се подставят розетки от цветно зеле,морковчета и целина ,нарязани на красиви формички с къдрав нож.Поръсват се с 250 г сол и 250 г захар.Притискат се с тънка дъсчица и се заливат с охладен преварен оцет.Буркана се затваря и се прибира на студено място.
Коментари
Публикуване на коментар