Пропускане към основното съдържание

ТУРШИИ ОТ ЧУШКИ-ПИКАНТНИ

Пържени лютиви чушки

За пържене обикновено се използват дългите лютиви чушки - фирони.Измиват се ,отрязват се дръжките им на 1 см от основата и се изпържват леко в оливия.След като изстинат,нареждат се в буркан.Посоляват се на вкус.Заливат се с преварена охладена марината,приготвена в съотношение 1 л оцет,1/2 л вода,100 г сол,500 г захар.При нареждането се поставят ситно нарязани морковчета,скилидки чесън и зърна черен пипер.

Лютиви чушки в доматен сос

Подбират се пресни ,здрави ,зелени и червени чушки - фирони.Измиват се ,отрязват се дръжките им на 1 см от основата и се поставят да врат 5-6 минути в доматен сос.За 1,5 кг фирони се приготвя сос от 1 кг обелени и настъргани на ренде добре узрели червени домати,300 г оцет,200 г захар,200 г сол,300 г олио ,няколко скилидки чесън и дафинови листа.Когато сосът поври 10 минути ,прибавят се чушките и се остават да поврат още 5-6 минути.Насипват се в буркани ,като чушките и сосът се разпределят равномерно в тях.

Лютиви чушки с цветно зеле,моркови и целина

В буркан с вместимост 5 л се нареждат малки ,зелени лютиви чушки - бяла шипка.Предварително се измиват и дръжките им се отрязват на 1 см от основата.Между тях се подставят розетки от цветно зеле,морковчета и целина ,нарязани на красиви формички с къдрав нож.Поръсват се с 250 г сол и 250 г захар.Притискат се с тънка дъсчица и се заливат с охладен преварен оцет.Буркана се затваря и се прибира на студено място.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя ...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни