Рязани камби смесена туршия
Към 4 кг добре узрели червени камби се прибавят 1 кг моркови ,нарязани на колелца,2,5 кг цветно зеле,1/2 кг целина нарязана на филийки или пръчици,и 250 г чесън.Камбите се изчистват от семето и се нарязват на четири,цветното зеле се разкъсва но розетки.Всичкият зарзават се поставя в голяма тенджера и се посипва със смес от 500 г захар,и 250 г сол.Оставя се да престои едно денонощие.След 24 часа отделилата се вода се отцежда и към нея се прибавя 1,5 л оцет.Поставя се на огъня да заври и гореща се изсипва върху зеленчука.След 24 часа течността отново се отделя ,загрява се до завиране и пак гореща се изсипва върху зеленчука.След 24 часа за трети път течността се отделя,възварява се и се изсипва гореща.След това зеленчука се нарежда в буркани ,залива се със саламурата и отгоре се налива 2 см олио.Бурканите се завързват добре с целофан и се прибират на студено.Туршията не се претака.
Смесена рязана туршия
Приготвя се от ситно нарязано зеле,моркови ,чушки,зелени домати,листа и корени целина и магданоз и по желание лук.Съотношението между зеленчука е по желание.Обикновено на 20 кг зеле се поставят 3 кг моркови,2 кг зелени и червени чушки,2 кг зелени домати,1 кг целина -глави и листа ,две връзки магданоз и по желание 1/2 кг лук.Сместа се посолява на вкус- на 10 кг зеленчук 300 г сол.Поставя се в дървен съд ,разбърква се добре и се оставя 7-8 часа да се осоли и да се ароматизира.Осолената смес се поставя в буркани ,като силно се притиска с ръка ,за да потъне в саламурата ,която се отделя.при нареждането се поставят зърна черен пипер и дафинови листа.Отгоре се покрива с парче платно и се притиска с кръстовище.Саламурата трябва да облива добре сместа.Поставя се при обикновена стайна температура да втаса.След две седмици отделилият се сок се отцежда и туршията се залива с чист преварен и изстуден оцет .Съдът се затваря добре и се прибира на студено.
Към 4 кг добре узрели червени камби се прибавят 1 кг моркови ,нарязани на колелца,2,5 кг цветно зеле,1/2 кг целина нарязана на филийки или пръчици,и 250 г чесън.Камбите се изчистват от семето и се нарязват на четири,цветното зеле се разкъсва но розетки.Всичкият зарзават се поставя в голяма тенджера и се посипва със смес от 500 г захар,и 250 г сол.Оставя се да престои едно денонощие.След 24 часа отделилата се вода се отцежда и към нея се прибавя 1,5 л оцет.Поставя се на огъня да заври и гореща се изсипва върху зеленчука.След 24 часа течността отново се отделя ,загрява се до завиране и пак гореща се изсипва върху зеленчука.След 24 часа за трети път течността се отделя,възварява се и се изсипва гореща.След това зеленчука се нарежда в буркани ,залива се със саламурата и отгоре се налива 2 см олио.Бурканите се завързват добре с целофан и се прибират на студено.Туршията не се претака.
Смесена рязана туршия
Приготвя се от ситно нарязано зеле,моркови ,чушки,зелени домати,листа и корени целина и магданоз и по желание лук.Съотношението между зеленчука е по желание.Обикновено на 20 кг зеле се поставят 3 кг моркови,2 кг зелени и червени чушки,2 кг зелени домати,1 кг целина -глави и листа ,две връзки магданоз и по желание 1/2 кг лук.Сместа се посолява на вкус- на 10 кг зеленчук 300 г сол.Поставя се в дървен съд ,разбърква се добре и се оставя 7-8 часа да се осоли и да се ароматизира.Осолената смес се поставя в буркани ,като силно се притиска с ръка ,за да потъне в саламурата ,която се отделя.при нареждането се поставят зърна черен пипер и дафинови листа.Отгоре се покрива с парче платно и се притиска с кръстовище.Саламурата трябва да облива добре сместа.Поставя се при обикновена стайна температура да втаса.След две седмици отделилият се сок се отцежда и туршията се залива с чист преварен и изстуден оцет .Съдът се затваря добре и се прибира на студено.
Коментари
Публикуване на коментар