Пропускане към основното съдържание

ТУРШИИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Рязани камби смесена туршия

Към 4 кг добре узрели червени камби се прибавят 1 кг моркови ,нарязани на колелца,2,5 кг цветно зеле,1/2 кг целина нарязана на филийки или пръчици,и 250 г чесън.Камбите се изчистват от семето и се нарязват на четири,цветното зеле се разкъсва но розетки.Всичкият зарзават се поставя в голяма тенджера и се посипва със смес от 500 г захар,и 250 г сол.Оставя се да престои едно денонощие.След 24 часа отделилата се вода се отцежда и към нея се прибавя 1,5 л оцет.Поставя се на огъня да заври и гореща се изсипва върху зеленчука.След 24 часа течността отново се отделя ,загрява се до завиране и пак гореща се изсипва върху зеленчука.След 24 часа за трети път течността се отделя,възварява се и се изсипва гореща.След това зеленчука се нарежда в буркани ,залива се със саламурата и отгоре се налива 2 см олио.Бурканите се завързват добре с целофан и се прибират на студено.Туршията не се претака.

Смесена рязана туршия

Приготвя се от ситно нарязано зеле,моркови ,чушки,зелени домати,листа и корени целина и магданоз и по желание лук.Съотношението между зеленчука е по желание.Обикновено на 20 кг зеле се поставят 3 кг моркови,2 кг зелени и червени чушки,2 кг зелени домати,1 кг целина -глави и листа ,две връзки магданоз и по желание 1/2 кг лук.Сместа се посолява на вкус- на 10 кг зеленчук 300 г сол.Поставя се в дървен съд ,разбърква се добре и се оставя 7-8 часа да се осоли и да се ароматизира.Осолената смес се поставя в буркани ,като силно се притиска с ръка ,за да потъне в саламурата ,която се отделя.при нареждането се поставят зърна черен пипер и дафинови листа.Отгоре се покрива с парче платно и се притиска с кръстовище.Саламурата трябва да облива добре сместа.Поставя се при обикновена стайна температура да втаса.След две седмици отделилият се сок се отцежда и туршията се залива с чист преварен и изстуден  оцет .Съдът се затваря добре и се прибира на студено.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни