ПЪЛНЕНИ КАМБИ
Здрави зрели камби се измиват и се почистват от семената ,като с върха на остър нож се изрязват в кръг около дръжката ,за да не се разкъсат .Посоляват се отвътре.След 1 час се отцеждат от отделилата се вода и се изпържват в обилно олио до слабо омекване.Пълнят се със зеленчукова плънка,приготвена от изпържени поотделно до слабо зачервяване нарязани на тънки ивици лук и моркови-3 части лук,2 части моркови.Зеленчука се отцежда от излишната мазнина и се смесва.Прибавя се нарязана на ситно гъбестата част на семенниците,почистена от семето,малко червени домати,сол на вкус,червен и черен пипер и ситно нарязан магданоз.
- Плънката има следния състав:лук 500 г,моркови 350 г,гъбеста част от семенниците 2%,червени домати 100 г,магданоз 10 г,сол 20 г,черен и червен пипер на вкус.
При пълненето във всяка камба се поставя по 2-3 маслинки.Нареждат се в буркани ,като празнините между тях се запълват с плънка.Стерилизират се 90 минути.Поднасят се като самостоятелно ястие или като гарнитура.
КАМБИ СЪС СОС
Хубави месести червени камби се измиват и се изпичат на силен огън,за да се отдели само кожицата ,без да омекват.Поставят се веднага в тенджера,посоляват се и се похлупват ,за да се обелят по лесно.Обелват се и се нареждат в буркани.Заливат се със сос,приготвен от запържен в олио прецеден сок от добре узрели червени домати,червени чушки и моркови в съотношение 4 части червени домати,2 части червени чушки и 1 част моркови.Доматите и чушките се задушават заедно без прибавка на вода,а морковите се задушават отделно с малко вода.Количеството на олиото е 1/10 от общото тегло на употребения зеленчук,или за 10 кг зеленчук е необходимо 1 л олио.Сосът се подправя с настърган хрян.Стерилизира се 90 минути.
Коментари
Публикуване на коментар