Пропускане към основното съдържание

Стерилизиране на консерви -Чушки камби

           

                    ПЪЛНЕНИ КАМБИ

Здрави зрели камби се измиват и се почистват от семената ,като с върха на остър нож се изрязват в кръг около дръжката ,за да не се разкъсат .Посоляват се отвътре.След 1 час се отцеждат от отделилата се вода и се изпържват в обилно олио до слабо омекване.Пълнят се със зеленчукова плънка,приготвена от изпържени поотделно до слабо зачервяване нарязани на тънки ивици лук и моркови-3 части лук,2 части моркови.Зеленчука се отцежда от излишната мазнина и се смесва.Прибавя се нарязана на ситно гъбестата част на семенниците,почистена от семето,малко червени домати,сол на вкус,червен и черен пипер и ситно нарязан магданоз.


  • Плънката има следния състав:лук 500 г,моркови 350 г,гъбеста част от семенниците 2%,червени домати 100 г,магданоз 10 г,сол 20 г,черен и червен пипер на вкус.


При пълненето във всяка камба се поставя по 2-3 маслинки.Нареждат се в буркани ,като празнините между тях се запълват с плънка.Стерилизират се 90 минути.Поднасят се като самостоятелно ястие или като гарнитура.


             КАМБИ СЪС СОС

Хубави месести червени камби се измиват и се изпичат на силен огън,за да се отдели само кожицата ,без да омекват.Поставят се веднага в тенджера,посоляват се и се похлупват ,за да се обелят по лесно.Обелват се и се нареждат в буркани.Заливат се със сос,приготвен от запържен в олио прецеден сок от добре узрели червени домати,червени чушки и моркови в съотношение 4 части червени домати,2 части червени чушки и 1 част моркови.Доматите и чушките се задушават заедно без прибавка на вода,а морковите се задушават отделно с малко вода.Количеството на олиото е 1/10 от общото тегло на употребения зеленчук,или за 10 кг зеленчук е необходимо 1 л олио.Сосът се подправя с настърган хрян.Стерилизира се 90 минути.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни