Фасул натюрел
Подбират се сортове без лико.Чушките трябва да са здрави,достигнали характерните за сорта големина и цвят,а зърната да са се очертали.Зеления фасул се преработва същия ден,в който е бран.Консервира се цял,като се изрязват двата края на чушките.Попарва се 2-3 минути във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Веднага се изстудява в течаща студена вода.В недобре охладения фасул при бавна работа може да се развие млечна ферментация и впоследствие в консервата се образува бяла утайка.Охладения фасул се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода,подсолена на вкус.Стерилизира се 80 минути.
Фасул с доматен сос
Фасулът се почиства и се нарязва на парчета с дължина 4 см.Попарва се във вряща подсолена на вкус вода и се отцежда.Нарязва се лук на тънки филийки и се запържва в растително масло до омекване.Отделно се задушават с растително масло нарязани на ситно моркови и корени магданоз.Добре узрели червени домати се обелват и се настъргват на ренде.Поставят се да врат 15 минути и към тях се прибавя сол,захар,оцет,изпържен лук,задушени корени,зърна черен пипер,дафинови листа и попарения фасул.Варят се 10 минути ,поръсват се с магданоз и ястието врящо се насипва в затоплени буркани.Затворените буркани се поставят в съд с гореща вода и се стерилизират 60 минути.
Съотношението на съставните части но консервата е зелен фасул 1 кг,лук 80 г,изпържен в 50 г растително масло,домати 300 г,моркови 100 г ,магданоз коренов 20 г,задушени в 50 г растително масло,една лъжица оцет,една лъжица захар,5-6 зърна черен пипер,два дафинови листа,магданоз листа,сол на вкус.
Подбират се сортове без лико.Чушките трябва да са здрави,достигнали характерните за сорта големина и цвят,а зърната да са се очертали.Зеления фасул се преработва същия ден,в който е бран.Консервира се цял,като се изрязват двата края на чушките.Попарва се 2-3 минути във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Веднага се изстудява в течаща студена вода.В недобре охладения фасул при бавна работа може да се развие млечна ферментация и впоследствие в консервата се образува бяла утайка.Охладения фасул се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода,подсолена на вкус.Стерилизира се 80 минути.
Фасул с доматен сос
Фасулът се почиства и се нарязва на парчета с дължина 4 см.Попарва се във вряща подсолена на вкус вода и се отцежда.Нарязва се лук на тънки филийки и се запържва в растително масло до омекване.Отделно се задушават с растително масло нарязани на ситно моркови и корени магданоз.Добре узрели червени домати се обелват и се настъргват на ренде.Поставят се да врат 15 минути и към тях се прибавя сол,захар,оцет,изпържен лук,задушени корени,зърна черен пипер,дафинови листа и попарения фасул.Варят се 10 минути ,поръсват се с магданоз и ястието врящо се насипва в затоплени буркани.Затворените буркани се поставят в съд с гореща вода и се стерилизират 60 минути.
Съотношението на съставните части но консервата е зелен фасул 1 кг,лук 80 г,изпържен в 50 г растително масло,домати 300 г,моркови 100 г ,магданоз коренов 20 г,задушени в 50 г растително масло,една лъжица оцет,една лъжица захар,5-6 зърна черен пипер,два дафинови листа,магданоз листа,сол на вкус.
Коментари
Публикуване на коментар