Пропускане към основното съдържание

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - зелен фасул

Фасул натюрел

Подбират се сортове без лико.Чушките трябва да са здрави,достигнали характерните за сорта големина и цвят,а зърната да са се очертали.Зеления фасул се преработва същия ден,в който е бран.Консервира се цял,като се изрязват двата края на чушките.Попарва се 2-3 минути във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Веднага се изстудява в течаща студена вода.В недобре охладения фасул при бавна работа може да се развие млечна ферментация и впоследствие в консервата се образува бяла утайка.Охладения фасул се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода,подсолена на вкус.Стерилизира се 80 минути.

Фасул с доматен сос

Фасулът се почиства и се нарязва на парчета с дължина 4 см.Попарва се във вряща подсолена на вкус вода и се отцежда.Нарязва се лук на тънки филийки и се запържва в растително масло до омекване.Отделно се задушават с растително масло нарязани на ситно моркови и корени магданоз.Добре узрели червени домати се обелват и се настъргват на ренде.Поставят се да врат 15 минути и към тях се прибавя сол,захар,оцет,изпържен лук,задушени корени,зърна черен пипер,дафинови листа и попарения фасул.Варят се 10 минути ,поръсват се с магданоз и ястието врящо се насипва в затоплени буркани.Затворените буркани се поставят в съд с гореща вода и се стерилизират 60 минути.
Съотношението на съставните части но консервата е зелен фасул 1 кг,лук 80 г,изпържен в 50 г растително масло,домати 300 г,моркови 100 г ,магданоз коренов 20 г,задушени в 50 г растително масло,една лъжица оцет,една лъжица захар,5-6 зърна черен пипер,два дафинови листа,магданоз листа,сол на вкус.


Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!