Пропускане към основното съдържание

ЗЕЛЕНЧУКОВИ БЕЗМЕСНИ СУПИ-2

                    СУПА ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ

Продукти:бяло зеле 400 г,олио 50 г,картофи 160 г,една връзка пресен зелен лук,целина 40 г,моркови 40 г,домати 160 г,брашно 20 г,доматено пюре 20 г,оцет 10 г,червен пипер и сол.

Приготвяне:Зеления лук,морковите и целината си нарязват на ситно и се задушават в олиото.Прибавя се доматеното пюре,брашното,червения пипер и се залива с гореща вода.Щом заври се слага зелето нарязано на ивички и картофите нарязани на кубчета.Малко преди да се снеме супата от огъня се прибавят доматите нарязани на ситно и се посолява.Подправя се с оцет След снемането от огъня чорбата се поръсва със ситно нарязан магданоз.

                  СУПА ОТ БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

Продукти:брюкселско зеле 500 г,картофи 300 г,праз 100 г,сметана 100 г,магданоз,целина и сол.

Приготвяне:Малките зелчици се почистват,измиват се и се попарват.Картофите се нарязват на кубчета.Празът се нарязва на дребно и леко се задушава в масло.Така приготвените зеленчуци се слагат в гореща вода.Прибавят се листата от целина и магданозът ,вързани на връвчица,която след сваряването се изважда.Вари се на тих огън.Супата се поднася подправена със сметана и поръсена със ситно нарязан магданоз.

               СУПА ОТ ЗЕЛЕН ЛУК

Продукти:пресен зелен лук 300г,целина 50 г,олио 40 г, брашно  20 г,яйца 2,лимон 60 г,сол.

Приготвяне:зеления лук се почиства и нарязва на ситно и се задушава в мазнина.Прибавя се брашното и се запържва.Налива се вода  и се вари докато лукът напълно омекне.Претрива се през цедка и след като супата отново заври се прибавя настърганата на ренде целина.Посолява се и се вари докато целината омекне.Подправя се с жълтъци и лимоновия сок.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни