Пропускане към основното съдържание

ЗЕЛЕНЧУКОВИ БЕЗМЕСНИ СУПИ-3

                     ГРАДИНАРСКА СУПА

Продукти:зелен фасул 300 г, лук 40 г,моркови 40 г,чушки 200 г,картофи 200 г,олио 60 г,брашно 20 г,кисело мляко  160 г,яйца 1,магданоз,сол.

Приготвяне:Нарязан на малки парченца зеления фасул се вари в подсолена вода докато омекне.Прибавят се чушките,нарязани на дребно,а след тях картофите нарязани на кубчета.Слагат се задушени в мазнина лукът,морковите и малко дребно нарязани домати.Преди снемането на супата от огъня се прибавят малко домати ,нарязани на едро и брашно размито във вода.Оставя се да ври още няколко минути.Подправя се с яйце и кисело мляко и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

                      БОРШ

Продукти: салатно цвекло 200 г,прясно зеле 100 г,моркови и целина 60 г,магданоз 20 г,лук 60 г,доматено пюре 20 г,олио 40 г,кисело мляко 160 г,оцет ,дафинов лист и сол.

Приготвяне : Салатното цвекло се почиства ,измива се и нарязва на ивички.Задушава се в мазнина ,като се прибавя оцетът,захарта,доматеното пюре и малко вода.Когато цвеклото поомекне се прибавят морковите и лукът,нарязани на дребно ,и задушаването продължава.Прясното зеле се нарязва на по едри парчета и се вари.Слага се във вряща вода и се прибавят задушените зеленчуци.Поставя се оцет,листа от целина и се доварява.Подправя се с кисело мляко.

                    ЗЕЛЕН БОРШ

Продукти : лук 40 г,моркови 40 г,картофи 200 г,спанак 120 г,цветно зеле 80 г,прясно зеле 60 г,зелен фасул 60 г,домати  20 г,фиде 20 г,кисело мляко 160 г,олио 40 г,магданоз,черен пипер и сол.

Приготвяне : Нарязаният на дребно лук и настърганите моркови се задушават в олиото.Прясното зеле и зеленият фасул се нарязват на ивички,цветното зеле се накъсва на малки парченца,доматите се обелват и нарязват на резенчета,а картофите на кубчета.Подготвените зеленчуци и фидето се слагат във вряща вода  и се посоляват.Готовия борш се подправя с черен пипер ,кисело мляко и ситно нарязан магданоз.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни