Пропускане към основното съдържание

БЮРЕК ОТ ПАТЛАДЖАНИ

                  ПРОДУКТИ

Патладжани 800 г,сирене 120 г,яйца 4 ,олио 120 г,брашно 40 г,счукан сухар 40 г,магданоз 20 г,копър 10 г,кисело мляко 200 г,черен пипер ,сол.

                ПРИГОТВЯНЕ

Млади средно едри патладжани се изчистват ,измиват се и се нарязват по дължина на филийки ,дебели 1/2 см.Поръсват се веднага леко със сол и се оставят да поседят 10-15 минути,за да пуснат горчивия си черен сок.Изстискват се ,измиват се и се изпържват до леко пожълтяване.Между две изпържени филийки патладжан се поставя плънка от стрито сирене ,яйца и ситно нарязан магданоз.Потапят се последователно в брашно ,разбити яйца,счукан сухар и се пържат в сгорещено олио,докато получат розов цвят.Поднасят се топли с кисело мляко ,подправено със счукан чесън и копър.
Бюрекът може да се приготви и печен на фурна.В такъв случай половината от изпържените филийки патладжан се нареждат в тавичка.Върху тях се разстила сиренето ,натрошено на ситно и смесено с яйца,ситно нарязан копър и черен пипер.Отгоре се нареждат останалите изпържени патладжани.Пече се 10 минути.Залива се със смес от 200 г,прясно мляко,останалите яйца и се запича .Ястието се поднася топло.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни