Пропускане към основното съдържание

Пазарджик-пресцентър ОДМВР

Поради зачестилите случай на не регламентирано теглене на парични суми от банкомати с дебитни и кредитни карти ,от пресцентър ОДМВР-Пазарджик предоставят няколко съвета за безопасно теглене.-

• Трябва да сте сигурни, че издателят на вашата карта разполага с вашите актуални данни и телефон, за да може да се свърже с вас в момент на възникване на съмнение за злоупотреба. Вашата банка няма да може да се свържи с вас по подозрителни операции, ако не разполага с актуални контакти.
• Запишете телефоният номер на издателя на гърба на картата, ако липсва такъв, за да сте сигурни, че бързо можете да влезете в контакт при необходимост.
• По желание можете да информирате вашия издател за предстоящи пътувания за по-дълги периоди или в чужбина, което ще му помогне да се свърже с вас при транзакции от места, където не се намирате.
• Абонирайте се за известяване чрез SMS или е-mail за правените с вашите карти транзакции. Така ще можете да следите какво се плаща с тях и да реагирате незабавно за отказ на транзакции, които не сте осъществили вие.
• Не ползвайте банкомати, които изглеждат западнали, мръсни или са поставени на безлюдни и съмнителни места. В най-добрия случай рискувате те да не са в изправност или личната ви информация да е под заплаха. Ако имате притеснения, посещавайте банкомати, които са в клон на банка;
• Не спазвайте непривични изисквания от банкоматите, като например сигнал, че трябва два пъти да попълните своя PIN-код, за да бъде осъществена транзакция.
• Бъдете нащрек за монтирани средства за наблюдение в близост до банкомата, от който ще правите транзакцията. Също така, вгледайте се в банкомата за направени промени по него, които изглеждат съмнителни.
• Избягвайте да ползвате банкомати, покрай които стоят съмнителни субекти или в случай, че някой е застанал в голяма близост до вас.
• Ако вашата карта бъде задържана от устройството, избягвайте предлаганата помощ от случайни минувачи, а се свържете с вашия картоиздател или вашата банка.
• И накрая имайте предвид, че е добре само вие да знаете своя пин. Не дръжте този код на едно място с вашата карта.
• При въвеждане на Вашия ПИН закривайте клавиатурата с ръка и не позволявайте на друг да Ви наблюдава;
• Не забравяйте картата си в процепа на банкомата;
• Ако установите нещо нередно по време на операцията, можете да я откажете чрез натискане на клавиша ОТКАЗ (CANCEL);
• Ако извършвате операция в чужбина, обърнете внимание дали на банкомата има логото на типа на вашата карта (VISA, Master Card, Amex..), което е поставено и на Вашата карта;
• Не се доверявайте на лица, които предлагат своята помощ, като Ви карат да повторите операцията, въвеждайки своя ПИН код.
• Предпазвайте картата си от механични повреди, като – огъване, пречупване, надраскване, навлажняване.
• ПИН кодът трябва да бъде добре съхраняван, тъй като чрез него осъществявате достъп до Вашите средства. Никой друг освен Вас не трябва да знае Вашия ПИН код.
• Най-добре е да запомните ПИН кода наизуст – не го записвайте или предоствяйте на друго лице.
• Не съхранявайте картата и ПИН кода си на едно и също място.
• Ако решите да промените ПИН кода си, не използвайте поредни цифри или лесно разгадаеми номера, като рождени дати, номера на Вашия телефон, лек автомобил и др.
Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни