Детския атракцион намиращ се в края на парк"Острова"до зоологическата градина заработи на пълни обороти.Местото където е атракциона е прохладно и тихо,и дядовците и бабите с удоволствие си водят внучетата да си поиграят на воля,а и те да си споделят последните клюки. Минавахме от там с моя приятел и му казвам-"Ех на днешно време да си дете,кеф ти люлки,батути,и разни други съоръжения,кеф ти сладолед ,захарен памук и други лакомства.А когато бяхме деца с братовчед ми ходехме в Пловдив на панаира да ядем шоколадов сладолед на клечка, в Пазарджик нямаше. По десет сладоледа сме яли и после болни."А бе хубаво си е днешното време ,парите са малко и не стигат,но важното е да сме живи и здрави.
Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя
Коментари
Публикуване на коментар