Пропускане към основното съдържание

Пазарджик-изложба под надслов „Селото-Девица: Градът-Блудница”


Българска еротика показва изложбата „Селото-Девица: Градът-Блудница”
Публикуване на петък, март 04 @ 10:15:00 EET от pamedia

Общество 
 На  8 март, вторник, от 12:30 часа в етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик се открива изложба под надслов „Селото-Девица: Градът-Блудница”.  Изложбата е подготвена от Регионален исторически музей – Русе и представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда. Свенливостта по темата за еротичното е отбелязвана от изследователите, но фолклорната ни култура изобилства от смели примери на сексуалност 


във всички сфери – от обредността през магическото и всекидневното.

     Заглавието  на изложбата предлага две позиции  в осмислянето на еротичността –  традиционното село поддържа патриархалността, мъжкото господство, издига девството като върховна ценност, като конструира около този статут ритуали и йерархии. И обратно – библейският образ на Града – Блудница съдържа темата за греха, за платената любов, той е мястото, където и жената може да бъде свободна и активна в любовните отношения.

     Изложбата се съсредоточава около емблематични топоси от българските обреди Сватба, Герман (обред за дъжд), Кукове и Джамал (маскаради). В тях еротичното присъства като потенция, като възможност за осигуряване благополучието на природата и дома. Особена специфика във фолклора е наследството на старобългарското езичество, в което властват влъхви и чародеи. Те извършват своите пътувания и гадания с помощта на магически (шамански) дух помощник – небесна жена (аями), с която влизат в сексуална връзка, а сексуалната мощ е в пряка връзка със силата на тяхното вълшебство. Ето защо картината за свят на старите българи е силно сексуализирана, а достоен за уважение е този младоженец, който може да каже “Те ти, булка, Спасовден”.

     Образите  на еротичността в съвремието ни са проследени посредством проявите на градското фолклорно съзнание – най-известните любовни двойки, най-популярните сексуални символи, “най-еротичните” градски пространства.

      Изложбата ще бъде отворена за посещение в  етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик от 8 март до 29 април 2011 г. с работно време 9,00 – 16,30 часа. За информация и предварителни заявки тел.: 44 57 19.

Информацията е подготвена от Исторически музей-Пазарджик.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!