Пропускане към основното съдържание

Зелеви сърми с орехово-оризова плънка

Днес на обяд мама Мари ме изненада с тази вкусна рецепта.
Толкова беше вкусна ,че когато я изпапахме се сетих ,
ами аз не съм я снимал за да ви я покажа,но затова пък
мама пази рецептата и аз я публикувам .

              ПРОДУКТИ
250g дълъг ориз,2 скилидки чесън,50g стафиди,1 с.л. олио,
по 30g кедрови ядки и фъстъци,50g нарязани орехови ядки,
1/2 ч.л. счукан кориандър,1 зелка,2 люти чушлета,250g бульон,
200ml пълномаслено  кисело мляко,една глава лук,1 масло.

              ПРИГОТВЯНЕ

Сваряваме ориза в гореща подсолена вода до готовност и го отцеждаме.
Лука и чесъна нарязваме и задушаваме със стафидите в олиото.
Добавяме ориза,кедровите ядки, фъстъците и орехите,сол и кориандъра 
и изстудяваме сместа.Измиваме 8 листа от зелето и ги бланшираме.
Слагаме от плънката и свиваме сарми,които забождаме с клечки за зъби.
Пържим сармите в 2 1/2 с.л. масло.Чушлетата почистваме от семките и
нарязваме на ситно.Задушаваме ги в останалото масло.Сипваме бульона
и киселото мляко и варим до сгъстяване.
Слагаме сармите в тавичка и запичаме на фурна 200 градуса 45 min.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла ,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя...

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

Дървена кабелна макара за маса - мебелни идеи

Вероятно сте ги виждали много пъти и може би сте си мислели, че те изглеждат странно и недодялано, но все пак макарите за кабела могат да бъдат открити най-вече в  търговци на едро, предприемачи, или дори на Ebay. Те лесно могат да бъдат рециклирани или променяно тяхното предназначение. Ако имате нужда от градинска дървена маса, можете да я направите от палети или можете да помислите за по-прост начин, чрез използване на кабелната макара. Както  палетите, така и кабелни макари биха могли да се използват като масички за кафе в задния двор или странични маси за употреба на закрито. Вижте тези страхотни дървени идеи за използване на кабелната макара за маса и други дървени мебели за градината!