Пропускане към основното съдържание

Конският Великден ще бъде тържествено отбелязан в гимназия „Царица Йоанна“

Утре е Тодоровден -Конския Великден.Ден преди празника възпитаниците на
професионалната гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна"направиха
конно шествие по централните улици на Пазарджик.




Утре на празника ще има  състезание и изложба - ревю за красиви, грациозни и добре отглеждани коне -  от 10:30 часа, на манежа пред учебната конеферма в ПГСС „Царица Йоанна”, Пазарджик. За участие са се записали 17 състезатели от Конна база – Ивайло, с. Овчеполци, с. Динката, с. Мало Конаре. Участниците ще проведат препускания в шест гари и на три хода: тръст, раван и галоп, разделени в две категории – до три и над четири години.


За  нас българите конят има емблематично значение – на коне са дошли прабългарите и на коне са спечелили най- големите си победи. Изправен на белия си кон Аспарух ни дава най-хубавото име: «България завинаги бъди!». С тези думи ръководството на ПГСС „Царица Йоанна” покани всички пазарджиклии и гости на града на тържественото честване на Тодоровден.

ИЗТОЧНИК:http://pa-media.net





Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни