Пропускане към основното съдържание

ГЮВЕЧ ОТ ПРЕСНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

             ПРОДУКТИ

500g картофи,3-4 моркова,1/2 глава кервиз,150g зелен фасул,
150g грах,1 малък патладжан,150g бамя,5-6 чушки,4-5 домата,
2 глави кромид лук,2 тиквички,червен пипер,олио,сол.


            ПРИГОТВЯНЕ

Ситно нарязаните лук,моркови и кервиз се задушават с 3 с.л.
олио и щипка сол,като през време на задушаването се прибавя
2-3 лъжици гореща вода.Като омекнат се прибавят фасулът,
грахът,нарязаните на кубчета тиквички и бамята и се задушават
още 20 минути,като се долива малко гореща вода.Посоляват се.
Чушките се изпичат ,обелват се,почистват се от семената,нарязват
се и се прибавят към сместа(когато тя е отстранена от огъня).
Зеленчуковата смес се изсипва в гювеч.Обеления патладжан се
нарязва на кубчета ,посолява се и след десетина се изстисква от
горчивия сок,след което се прибавя към зеленчуците.
Върху изравнените зеленчуци се нареждат филии от доматите,
наръсват се със сол и червен пипер и се поливат с олио.Картофите
се обелват ,нарязват се на филии ,посоляват се,нареждат се върху
доматите и се поливат с олио.По желание може да се добавят 1-2
люти чушки.След изпичането гювечът може да се залее с 2-3
разбити яйца и да се допече до стягане на яйцата.
Поднася се с кисело мляко и салата от домати.

Коментари

Популярни публикации от този блог

СТЕРИЛИЗИРАНЕ НА КОНСЕРВИ - бакла и бамя

Бакла натюрел Подбира се прясна млада бакла,на която зърната едва са се очертали.Баклата се преработва същия ден ,в който е набрана .Престоялата бакла бързо увяхва и почернява.Консервира се цяла ,като се отрязват само двата края на чушките.Измива се в обилна вода и се попарва във вряща подсолена на вкус вода до омекване.Изстудява се в студена вода и се нарежда плътно в буркани.Залива се с гореща вода подсолена на вкус.Бурканите се затварят и се стерилизират 80 минути. Бамя натюрел За стерилизиране се подбира млада дребна бамя,в която още няма образувани семена.Бере се в плитки съдове,защото лесно се загрява и почернява.Бамята трябва да се преработи още същия ден след набирането и.Почиства се само горната втвърдена част на чушките,като се изрязва конусообразно,за да не се открият каналчетата на семенниците,от които излиза лигав сок.Изчистената бамя се пуска в съд със студена вода.Измива се и се попарва 2-3 минути до слабо омекване във вряща ,подсолена на вкус вода ,към която се прибавя

НЕ ДЪЛБАЙ С ДЛЕТОТО ТЪНКО

Виж, отново китна пролет е дошла, вишната отново пак е цъфнала. Ти със друга, аз със други, тъй живеем ний. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. Не дълбай с длетото тънко моето сърце, остави таз рана нек да зарасте. Само бръчки по челата ще ни спомнят, знай, че обичахме се нявга - ти и аз без край. А портрета от стената само ме следи и във радост и утеха все след мен върви. Знам, че друга ти обичаш, но щастлив не си. С тази песен аз те моля, чуй, върни се ти. източник:стари градски песни

АХ ПРОСТИ МИ ,ОЙ ДУШИЦЕ

Ах ,прости ми ,ой душице, ако съм те наскърбил. Не отвръщай красно лице , щом не съм ти вече мил . С верна клетва ме измами и сълзи на очи, тъй спечели любовта ми , най подир ме намрази. Ще изплача на звездите - на тез нежни светила- мойте мъки жаловити и нечути телила. Сбогом,мила,сбогом драга , аз отивам на далеч, там,где птичките не пеят, там,где любов не цари. Неделен поздрав с една стара градска песен. източник:Стари градски песни